Windows Server - AD FSMO Rollerini Başka DC'lere Taşıma

 Merhaba. 

Genellikle DC'nin fiziksel olarak çökmesi ya da server'ın tamamen upgrade edilmesi gerektiğinde FSMO rollerini başka DC'lere taşımanız gerekecektir. Bu işlemi yapabilmeniz için öncelikle rollerin taşınacağı server'a Active Directory Domain Services kurulumu yapıp ilgili sunucuyu DC olarak ortama eklemeniz gerekiyor. (Additional Domain Controller'ın nasıl kurulacağı burada anlatılmıştır.) 

Örnek anlatımda DC isimli sunucuda yer alan FSMO rollerini ADC isimli sunucuya aktaracağım. Buradaki adımları DC isimli makineden de gerçekleştirebilirsiniz. İşlemleri PS üzerinden CMD komutlarıyla göstereceğim. Aynı adımları GUI üzerinden de uygulayabilirsiniz ancak Internet'teki çoğu kaynakta GUI'den aktarım anlatıldığı için fark oluşturmak istedim :) 

Öncelikle rollerin hangi sunucuda olduklarını sorgulamak için netdom query fsmo komutunu uygulayalım.

Rolleri taşımak için ntdsutil aracından yararlanacağız. Bu nedenle PS'te ntdsutil komutunu verdim. Daha sonra roles komutunu, ardından da connections komutunu verdim. 
Öncelikle transferin yapılacağı sunucuya bağlanmamız gerekiyor.  Bunun için connect to server isim.domain komutunu verdim. İlgili server'a bağlandıktan sonra vereceğiniz transfer komutları, bağlantı kurduğunuz server için geçerli olacaktır. Server'a bağlandıktan sonra quit komutu ile fsmo maintenance ekranına dönün. 
İlk olarak Infrastructure Master rolünü taşıyacağım. Konsoldan transfer infrastructure master komutunu veriyorum. Ekrana gelen dialog penceresinden Yes butonuna tıklayarak onaylıyorum.
Daha sonra diğer rollerin transferi için aşağıdaki komutları konsoldan uygulamaya devam ediyorum.
transfer naming master
transfer pdc
transfer rid master
transfer schema master
Her bir transfer işlemi için gereken dialog penceresindeki Yes butonuna tıklayıp devam ettikten sonra 2 kez quit komutunu verip ntdsutil'den çıkabilirsiniz.
Son olarak netdom query fsmo komutu ile rollerin hangi sunucuda bulunduğunu sorgulayabilirsiniz.

Komutlar:

netdom query fsmo

ntdsutil

roles

connections

connect to server adc.vatanci.int

quit

transfer Infrastructure master

transfer naming master

transfer pdc

transfer rid master

transfer schema master

quit

quit

netdom query fsmo