Windows Server - Additional Domain Controller Kurulumu

 

Merhaba. 
Çökme durumuna karşı ya da fiziksel sunucuyu yeni bir sunucuya upgrade edebilmek için DC'nizin ve DNS'inizin replikasını oluşturmak isteyebilirsiniz. 
Bu konuda, Active Directory içerisine Additional Domain Controller (ADC) kurulumunu nasıl yapabileceğimizi inceleyeceğiz. Bu işlem, aynı sunucu işletim sistemleri için geçerlidir. (2016/2016 - 2019/2019) Domain Upgrade işleminin nasıl yapılacağını başka bir konuda anlatacağım.
Yapılandırma için ilk olarak Preferred DNS name kısmına DC makinenizin IP adresini yazmanız önerilir. ADC yapılandırmanızı tamamladıktan sonra Preferred DNS name kısmına ADC'nin local IP adresini, Alternative DNS name kısmına da DC makinenizin IP adresini yazabilirsiniz. Kurulumdan sonra DNS'ler birbirinin kopyası olacağından dolayı bu değişikliği gerçekleştirdiğinizde sorun yaşamayacaksınız. Ek olarak, ADC kurulumundan sonra ortamınızdaki DHCP server'da alternative DNS name olarak ADC makinenizin IP adresini eklemelisiniz. Böylece DC makineniz erişilemez duruma düşerse Client'larınız sekteye uğramadan ADC üzerinden Directory Services hizmetlerini almaya devam edebilirler. 
Makinenin IP konfigürasyonunu tamamladıktan sonra local makinenizi Domain'e join edebilirsiniz.
Makineyi restart ettikten sonra ADDS rolünü server'a yükleyin.

ADDS rolünü yükledikten sonra konfigürasyon ekranına geçin. Bu aşamada ilk seçenek olan Add a domain controller to an existing domain ile devam edin. Makineyi domain'e join ettiğimizden dolayı Domain kısmı otomatik olarak gelecektir. 
Replicate from kısmını default bırakmamanızı, replikasyon için ortamdaki mevcut DC'lerden birini seçmenizi öneririm. 
Kurulumu tamamladıktan sonra Active Directory Users and Computers'ta, Domain Controllers'ın altında ADC makinenizi göreceksiniz. Aynı zamanda DNS konsolunuza baktığınızda mevcut DNS kayıtlarınızın bir kopyasının ADC'de oluşturulduğunu göreceksiniz. DNS kayıtlarınız, DC'deki kayıtlarla otomatik olarak senkronize edilecektir.