Exchange Server - Mesaj Teslim Kısıtlamaları

 

Merhaba. 

Bu konuda Mesaj Teslim Kısıtlamalarına (Message Delivery Restrictions) göz atacağız. Örneğimizde Sedat Vatancı kullanıcısının Administrator'a mail göndermesini engelleyeceğiz.

İlgili ayar için recipients > mailboxes > (ilgili kullanıcı seçilir) > edit > mailbox features > Message Delivery Restrictions kısmındaki View details yazısına tıklayalım. 

Karşınıza aşağıdaki pencere çıkacak. 

Bu aşamada gerçekleştirmek istediğiniz kısıtlamaya göre ilerlemeniz gerekiyor. Üst kısımdaki bölüm izin vermeye yöneliktir ve hangi adreslerden gelecek mail'ların kabul edileceği ile ilgilidir. Buradaki kısımda varsayılan olarak All senders seçeneği işaretlidir, tüm mail adreslerinden bu adrese mail gönderilebilir. Eğer belirli mail adreslerinden gelen mail'ların kabul edilmesi isteniyorsa only senders in the following list butonu işaretlenmeli ve ilgili mail adresleri listeye eklenmelidir. 

Require that all senders are authenticated checkbox'ını işaretlerseniz, farklı domain'lerlerden gelen mail'ları engellemiş olursunuz.  

Not: Trust ilişkisi kurulmuş bir altyapıdaki domain'lerden gelen mail'ları gönderen kullanıcılar sistem(ler) üzerinde authenticated durumda olacağı için trust domain'ler bu kısıtlamadan etkilenmeyecektir. 

Alt kısımdaki bölüm engellemeye yöneliktir ve kimlerin mail gönderemeyeceğini belirlemek için kullanılır. Şu anda Administrator kullanıcısının mailbox ayarlarındayız. Sedat Vatancı kullanıcısını Reject messages from kısmına ekleyeceğim. Böylece bu kullanıcının Administrator'e mail göndermesini engellemiş olacağım. 

Test edelim.

OWA'da Sedat Vatancı kullanıcısı ile login olup Administrator'e mail göndermeyi deneyeceğim.

Mail'ı yazarken üst kısımda kısıtlamayla ilgili bilgilendirme yazısıyla karşılaşıyorum. Yine de şansımı denemek için Gönder butonuna tıklayıp mail'ı göndermeyi deniyorum. 

Ve son...

Exchange, ilgili kullanıcıya mail gönderme iznimin olmadığına dair rapor mail'ı döndü.