Exchange Server - Custom Address Lists Kullanımı

 

Merhaba. 
Custom Address List'ler, şirket içerisinde görevli personelleri attribute'larına göre gruplandırmanızı sağlar. Böylece örneğin kişiler arasından bir departmanda görevli personelleri bulmanız kolaylaşır. 
Aşağıdaki örnekte IT departmanında görevli personellerimizi kapsayan bir Custom Address List oluşturacağız. 
Öncelikle kullanıcı hesaplarının özelliklerine girip Organization tab'ında yer alan Department attribute'larına departman bilgilerini ekleyin. 
Exchange Admin Center'da organization > adress lists kısmına gelip + butonuna tıklayın. 
Eğer isterseniz Address list path seçeneği ile daha önceden oluşturmuş olduğunuz bir address list içerisinde yer alan kullanıcıları kapsayan yeni bir address list oluşturabilirsiniz. Biz tüm kullanıcılarımız içerisinden Department: "IT" değerini taşıyan account'larımızı kapsayan bir adress list oluşturmak istiyoruz. Bu nedenle Address list path seçeneğini boş bırakacağız. 
Types of recipients to include kısmından Users with Exchange mailboxes seçeneğini işaretleyip Create rules to further define the recipients that this email address policy applies to kısmından Department'ı seçip Enter words kısmına tıklayın. Specify words or phrases kısmına IT yazın ve Ok butonuna tıklayın. 
Preview recipients the address list includes yazısına tıklayarak etkilenecek mailbox'ları önceden görebilirsiniz. 
Save butonuna tıklayın. Address list'te yaptığınız değişikliklerin geçerli olabilmesi için organization > address lists ekranını açıp oluşturduğunuz liste seçiliyken Update yazısına tıklayın. 

Oluşturduğumuz Address List'imizi bi kontrol edelim. 
Owa'da herhangi bir mailbox ile login olun. Sol üstte yer alan arama alanına tıklayın. Search People yazısına tıklayarak devam edin. 
Directory altından mevcut Address List'leri görebilirsiniz. IT Grubu seçeneğine tıklayın.
Ekranınızda IT'de görevli olan personeller listelenecektir. 

Yeni bir personelin işe alındığını varsayalım. Bu durumda Custom Address List'iniz dinamik olarak güncellenecektir. Örnek olarak Fuat Vatanci isimli personeli IT Departmanına ekleyelim. 
Sonuç: