Exchange Server - Contacts Kullanımı

Merhaba. 

Bu konuda contacts içerisinde yer alan mail contact ve mail user'dan bahsedeceğim. 

Öncelikle mail contact'a göz atalım. 

Kurumsal Exchange'inize ve Domain yapınıza bağlı olmayan fakat şirketinizde çalışan personellerinizin iletişime geçmesi gereken insanlar/firmalar varsa bu tür durumlar için mail contact'lar oluşturabilirsiniz. 

Örnek verecek olursak vatanci.int şirketimizin contoso.com'dan sürekli ürün tedarik ettiğini düşünelim. Siparişler, fiyat teklifleri ve satın almalar için satis@contoso.com ile iletişime geçileceğini düşünürsek bu mail hesabı için bir mail contact oluşturmanız çalışan personelleriniz için kullanışlı bir çözüm olabilir. 

Mail contact oluşturmak için Exchange admin center > recipients > contacts ekranını açın. + simgesine tıklayın. Karşınıza gelen seçeneklerden en üstte yer alan mail contact seçeneğini seçin. 

İsterseniz bu contact'ları bir OU içerisinde saklayabilirsiniz. Örneğimizde Kullanicilar/Harici OU'su altında saklayacağız. 

Eğer isterseniz mail contact'ı oluşturduktan sonra kalem simgesine tıklayıp daha fazla öznitelik  (attributes) tanımlayabilirsiniz. 

Oluşturduğunuz mail contact, AD Users and Computers'ta yukarıdaki resimdeki gibi görüntülenecektir. 

Bu hesabın AD ortamında oturum açma gibi bir yetkisi yoktur. 

Artık Exchange kullanıcılarımız satis@contoso.com'u directory içerisinden hızlıca bulabilirler. 

-

Şimdi de mail user seçeneğini inceleyelim. 

Diyelim ki AD ortamınızdaki bir kullanıcınızın kendisine ait özel bir mail account'unun olduğunu ve bu kullanıcıyı Exchange'e dahil etmek istemediğinizi düşünelim. Örneğin dışarıdan destek aldığınız ve duruma göre sizinle part time çalışan biri varsa, bu tür durumlar için mail user'lar oluşturabilirsiniz. 

Örnek olması açısından Kullanicilar/IT OU'su altında sedat.vatanci isimli bir user oluşturacağım. Bu user, AD içerisinde standart bir kullanıcı olacak ve AD bazlı yetkilerini IT OU'sundan alacak. Kullanıcı için Exchange'de mailbox oluşturulmayacak. Bu kullanıcı için denetimi ve yönetimi kullanıcının kendisine ait olan mail@sedatvatanci.com.tr adresi tanımlanacak. Böylece herhangi biri Sedat Vatancı'ya mail göndermek istediğinde bu personelin mail adresi directory üzerinden rahatlıkla bulunabilecek. 

Kullanıcı hesabına daha fazla bilgi eklemek isterseniz ilgili contact'ı seçtikten sonra kalem simgesine tıklayıp düzenleme ekranından istediğiniz öznitelikleri (attributes) tanımlayabilirsiniz. 

Oluşturduğunuz kullanıcı hesabı AD Users and Computers'ta yukarıdaki resimdeki gibi gözükecektir. 

Kullanıcılarınız Sedat Vatancı'ya mail göndermek istediklerinde bu personelin kullandığı mail adresini bulmaları artık daha kolay olacaktır.