Exchange Server - Mail Group Kullanımı

 

Merhaba. 

Bu konuda distribution group'ları ve dynamic distribution group'ları inceleyeceğiz. 

Örneğin gönderilecek bir mailin bir departmanda görevli olan her çalışana ulaşmasını istiyorsanız mail gruplarından yararlanabilirsiniz. 

Distribution Group

Öncelikle statik bir grup türü olan distribution group'u inceleyelim. (Security group seçeneğini ayrıca anlatmaya gerek duymuyorum. İsterseniz distribution group yerine security group oluşturup kullanabilirsiniz. Securtiy group'lar AD içerisinde güvenlik/erişim yetkileri ayarlanırken kullanılabilir. Eğer hem AD içerisinde hem de Exchange tarafında kullanmak istediğiniz bir group'a ihtiyacınız varsa security group oluşturup kullanabilirsiniz.)

Grubumuzu vatanci.int/Kullanicilar/IK OU'su içerisinde oluşturacağım. Administrator hesabını bu grubun yöneticisi olarak yetkilendiriyorum. 


Add group owners as members seçeneği, grup yöneticilerinin gruba üye yapılmasını sağlar. İhtiyacınıza göre bu özelliği kullanmayı tercih edebilirsiniz. 

Members kısmında yer alan + seçeneği ile gruba eklenmesini istediğim mailbox'ları işaretleyip devam ediyorum. 

Choose whether owner approval is required to join the group kısmındaki ayarlar ile gruba üye olma sürecinin nasıl gerçekleşeceğini belirleyebilirsiniz. 

Open seçeneği, kullanıcılarınızın grup yöneticisinin iznine gerek kalmadan kendi istekleriyle gruba üye olmalarını sağlar. 

Closed seçeneği, kullanıcılarınızın sadece grup yöneticisi tarafından gruba eklenebilmesini sağlar. 

Owner approval seçeneği, kullanıcılarınızın gruba katılabilmeleri için grup yöneticisine onay maili gönderilmesini sağlar. Grup yöneticisi katılım talebine onay verirse ilgili kullanıcı gruba katılmış olur.


Choose whether the group is open to leave seçeneği ile gruptan ayrılma sürecinin nasıl gerçekleşeceğini belirleyebilirsiniz. 

Open seçeneği, kullanıcıların kendi istekleriyle gruptan ayrılabilmelerine izin verir. 

Closed seçeneği, kullanıcıların sadece yönetici tarafından gruptan ayrılabilmelerini sağlar. 

Ayarları tamamladıktan sonra Save butonu ile grubumu oluşturup herhangi bir mailbox üzerinden IK_Distribution grubuna mail atıyorum. IK1,IK2 ve IK3 isimli kullanıcılar (mailbox hesapları) ilgili grupta bulunduğundan gönderilen bu maili alacaklardır. 

Dynamic Distribution Group

Örneğin bir departmana ya da bir OU içerisine yeni bir kullanıcı ekleyip ya da var olan kullanıcıyı başka bir birime/OU'ya taşıdığınızda gruba ekleme ve çıkarma işleminin otomatik olarak yapılmasını sağlamak istiyorsanız dynamic distribution group'lardan yararlanabilirsiniz. 

Örneğimizde vatanci.int/Kullanicilar/IT OU'su içerisinde bulunan kullanıcıları Dyn_Distribution isimli gruba alacağım. Recipient types kısmını ihtiyaçlarınıza göre ayarlayabilirsiniz. Membership in this group will be determined by the rules you set up below kısmından kural belirlemeniz gerekiyor. Bu kısımdan Recipient container'ı seçip OU olarak Kullanicilar/IT OU'sunu seçiyorum. 

Dyn_Distribution@vatanci.int'e atılan mail'ler Kullanicilar/IT OU'su içerisinde bulunan kullanıcıların tamamına iletilecektir. Eğer Kullanicilar/IT grubuna üye bir kullanıcı bu OU'dan başka bir OU'ya ya da container'a taşınırsa otomatik olarak Dyn_Distribution'dan çıkmış olacaktır. Aynı şekilde Kullanicilar/IT OU'suna yeni bir kullanıcı/mailbox hesabı eklenirse bu hesap Dyn_Distribution grubuna otomatik olarak üye yapılacaktır.