Exchange Server - Bir Mailbox Database'inin Adını ve Çalışma Dizinini Değiştirme

Merhaba. 

Bu konuda Exchange Server'ımızda kullanılan bir Database'in adını ve konumunu nasıl değiştirebileceğimizi göstereceğim. Kullanıcılara gelen/giden tüm e-posta'lar Mailbox Database'ler üzerinde tutulur. Bu nedenle kritik öneme sahiptir. 

Öncelikle Database adını nasıl değiştirebileceğimize bakalım.  

https://{server}/ecp adresinden Exchange Control Panel'e erişip login olun. 

Sol taraftan servers'a tıklayıp üst kısımdan databases'a tıklayın. 

Exchange Server'da kullanılan Mailbox Database'ler bu kısımda listelenecektir. İlgili Database'i seçtikten sonra düzenlemek için kalem simgesine tıklayın. 

Yeni Database adını girdikten sonra Save butonuna tıklayın.

Database'imizin adı artık DB1 oldu. Özellikle birden çok Mailbox Database kullanmanız gerektiğinde bu Database'lere anlamlı isimler vermek işlerinizi kolaylaştıracaktır.

Eğer ortamınızda SAN gibi bir yapınız varsa DB'lerinizi ve Log dosyalarınızı bu ortamlara taşıyabilir böylece hem Exchange'in çalışma performansını arttırabilir hem de Mailbox'larınızı daha güvenli bir ortamda barındırabilirsiniz. 

Taşıma işlemi web konsolundan yapılamadığı için Exchange Management Shell üzerinden devam etmemiz gerekecek. 

Exchange üzerindeki Database'ler hakkında bilgi edinmek için Get-MailboxDatabase | fl name, edbfilepath, logfolderpath komutunu verin. 

Örnek olması açısından DB1 isimli Database'de işlem yapacağım. İşlemlere devam edebilmek için DB1 isimli Database'i kullanım dışı bırakmanız gerekiyor. DB1'i kullanım dışı bırakmak için Dismount-Database -Identity DB1 komutunu vereceğim. 

NOT: Kullanıcılarınız dismount edilen DB'ye erişemeyeceğinden bu tür işlemleri çalışanlarınızın iş saatinin dışında tamamlamanız önerilir. Database'in büyüklüğüne göre taşıma işlemi için gereken zaman değişiklik gösterebilir. 

Ben bu örnekte DB1 isimli Database'imi C:\ExchangeDB\DB dizinine, Log dosyalarını ise C:\ExchangeDB\Logs dizinine taşıyacağım. 

İşlemi gerçekleştirmek için Move-DatabasePath -Identity DB1 -EdbFilePath C:\ExchangeDB\DB\DB1.edb -LogFolderPath C:\ExchangeDB\Logs komutunu veriyorum.

Taşıma işlemi tamamlandıktan sonra Mount-Database -Identity DB1 komutuyla DB1 isimli Database'i sisteme mount ederek online duruma alıyorum. Artık bu Database'i kullanan kullanıcılarımız Database'lerine yeniden erişebilirler. 

Son olarak Get-MailboxDatabase | fl name, edbfilepath, logfolderpath komutunu vererek Database'lerinizin bulunduğu konumlar hakkında güncel bilgi alabilirsiniz.