Windows Server - Backup Feature'ının Yüklenmesi ve Backup Alma #1

 

Merhaba. 

Bu konuda Windows Server Backup ile nasıl yedek alabileceğinizi göstereceğim. 


Backup işlemleri için sisteme 100GB'lık HDD ekliyorum. Yedeklerimi bu diskte saklayacağım. 

İlgili Feature'u sunucuma yüklemek için: Server Manager > Add Roles and Features > Features altında yer alan Windows Server Backup özelliğini seçip ilerliyorum. 


Yükleme işlemi tamamlandıktan sonra Server Manager > Tools altında yer alan Windows Server Backup'a tıklayarak ilgili konsolu açıyorum. 

Sol tarafta yer alan sunucu alanından Local Backup'a sağ tıklayıp karşıma gelen seçeneklerin arasından Backup Once'a tıklıyorum. İsterseniz Backup Schedule'a tıklayarak yeni bir görev zamanlayıcı oluşturabilir ve böylece belirlediğiniz tarih/saat aralıklarında backup'ların otomatik olarak alınmasını sağlayabilirsiniz. 


Bu örnekte Full server backup ile ilerleyeceğim. 

Custom seçeneğini seçerseniz, karşınıza şu seçenekler çıkacak; 

1) Bare metal recovery: Alınan yedeğin donanımdan bağımsız olarak geri yüklenmesini sağlar. Özellikle yüklü olan sistem, başka bir donanıma ya da sanal makine platformuna aktarılmak isteniyorsa bu seçenek kullanılabilir. 

2) System state: İşletim sisteminin genel bir yedeğini oluşturur.  Bu yedek çoğu durumda ihtiyacınızı karşılayacaktır. Yazılım tabanlı sorunlar, ADDS'te yapılan değişikliklerin geri alınması gibi işlemler için daha önceden system state yedeği almış olmanız gerekmektedir. 

3) Disk sürücüleri: Bu kısımda fiziksel disklerdeki bölümleri göreceksiniz. Yedeğini almak istediğiniz bölümleri işaretleyerek bu birimlerin yedeğini oluşturabilirsiniz. 

Custom seçeneği altında yer alan Advanced butonuna tıklarsanız aşağıdaki seçenekler karşınıza çıkacaktır; 

Exclusions tab'ından yedeğini almak istemediğiniz dizinleri belirleyebilirsiniz. Bu dizinler yedeklenmeyecektir. 

VSS Settings tab'ından alınacak yedeğin türünü belirleyebilirsiniz. 

VSS full Backup: Full yedek almak için kullanılır. Yedekten geri yükleme işlemi yapıldığında uygulama log dosyaları dahil olmak üzere tüm sistem bu yedekten etkilenir. 

VSS copy Backup: Bu yedekleme türünde log dosyaları silinmez. Genellikle Windows Server Backup yazılımı farklı yedekleme yazılımlarıyla birlikte kullanıldığında tercih edilir. 

İsterseniz yedeğinizi bir ağ dizinine aktarabilirsiniz. 

Ben, örnek uygulamada ilgili yedeği D:\ dizinine aktaracağım. 

Backup...