Windows Server - UPN Suffix Kullanımı

 

Merhaba. 

Online / Enterprise Network'ünüzde farklı Domain Name'ler var ise, bazı ek hizmetleri kullanabilmeniz için Online Domain Name'inize ihtiyacınız olabilir. (Örneğin; Online Domain'im vatanci.net iken, Enterprise Network'ümde vatanci.int Domain'i hizmet vermekte.)

Office 365 gibi hizmetler Local Domain'leri desteklememektedir. 

Bu tür durumlarda aklınıza şu çözüm gelebilir;

Farklı bir makine üzerine Windows Server kurup Online Domain Name'im için ADDS yapılandırıp Local Domain / Online Domain arasında Trust kurabilirim. 

Bu çözümde gereksiz yere farklı bir DC makinesi çalıştırmış olacaksınız. Windows Server, bu tür sorunları aşabilmeniz için UPN Suffix yapılandırmasını desteklemektedir. 

UPN Suffix'i Active Directory Domains and Trusts konsolundan yapılandırabilirsiniz. 

AD Domains and Trusts konsolunu açıp konsolun özelliklerine girdikten sonra karşınıza gelen ekrandan istediğiniz Domain'leri Alternative UPN suffixes olarak ekleyebilirsiniz.  

Bu işlemden sonra Active Directory Users and Computers ekranından ekleyeceğiniz kullanıcılar için Domain olarak UPN Suffix'e eklediğiniz alan adlarını da seçebileceksiniz. Örnek olması açısından sedat[at]vatanci[dot]net kullanıcısını oluşturup Client tarafında bu kullanıcıyla bir makineyi nasıl Domain'e Join edebileceğinizi göstereceğim. 

UPN Suffix'ler DNS tarafını etkilemediği için etki alanı olarak yine Local Domain'inizi belirtip kullanıcı olarak sedat[at]vatanci[dot]net account'um ile ilerleyeceğim.