Windows 10 - Güncelleştirme Hizmetini Engelleme & Kapatma

 

Merhaba. 

Herhangi bir nedenden dolayı Windows Update hizmetini engellemek isteyebilirsiniz. Bu konuda, Windows güncelleştirmelerini engellemek için yapmanız gereken işlemleri aşamalı olarak göstereceğim. 

Yöntem #1 ve Yöntem #2 Group Policy gerektirdiğinden dolayı Windows 10 Pro ve üzeri sistemler için geçerlidir. 

Yöntem #1: Güncelleştirme Hizmetini Engelleme

Çalıştır ekranına gpedit.msc yazarak Group Policy konsoluna erişip Bilgisayar Yapılandırması > Yönetim Şablonları > Windows Bileşenleri > Windows Update ayarlarını açın. 

(Eng: Computer Configuration > Administrative Templates > Windows Components > Windows Update)

Buradan İntranet Microsoft güncelleştirme hizmeti konumunu belirt (Eng: Specify intranet Microsoft update service location) isimli ayarı açıp Etkin duruma getirin ve sunucu bilgileri kısımlarına 127.0.0.1 IP adresini girin. 

Hiçbir Windows Update İnternet konumuna bağlanma (Eng: Do not connect to any Windows Update Internet locations) isimli ayarı Etkin konuma getirin. Böylece güncelleştirmeler sadece İntranet üzerinde aranacak fakat İntranet ayarlarında belirttiğimiz IP adresinde çalışır bir Windows Update Server bulunmadığı için ilgili bilgisayar bundan sonra güncelleştirme hizmetini alamayacaktır. 

Ayarların geçerli olabilmesi için ilgili bilgisayarı yeniden başlatın. 


Yöntem #2: Otomatik Güncelleştirmeleri Kapatma

Group Policy'den Bilgisayar Yapılandırması > Yönetim Şablonları > Windows Bileşenleri > Windows Update içerisindeki Otomatik Güncelleştirmeleri Yapılandır isimli ayarı Devre dışı bırakıldı durumuna getirerek otomatik güncelleştirmeleri kapatabilirsiniz. 


(Eng: Computer Configuration > Administrative Templates > Windows Components > Windows Update | Configure Automatic Updates)

İşlemi gerçekleştirdikten sonra bilgisayarı yeniden başlatın. 


Yöntem #3: Tarifeli Bağlantı

Kullandığınız network arabirimini tarifeli bağlantı olarak yapılandırıp güncelleştirme hizmetini de tarifeli bağlantılar üzerinden güncellemeleri almayacak şekilde yapılandırabilirsiniz.  


Ayarlar > Ağ ve İnternet > (ilgili network arabirimi özellikleri) kısmından tarifeli bağlantı ayarını açın. 


Daha sonra Ayarlar > Güncelleştirme ve Güvenlik > Gelişmiş Seçenekler kısmından Güncelleştirmeleri tarifeli bağlantılar üzerinden indir ayarının kapalı olduğunu teyit edin.