Windows Server - RDS'te Çoklu Session Host Yapılandırması #3

 

Merhaba. 
Bu konuda 2 farklı Session Host makinesinin bulunduğu bir ortamın kurulumunu gerçekleştireceğiz. 

Kurulum aşamaları sıfır makineler üzerinden gösterilecektir. Sistemlerde kurulu herhangi bir servis bulunmamaktadır. Makineleri domain'e join ettikten sonra yapılması gerekenleri aşama aşama anlatacağım. 
Kuruluma başlamadan önce ilgili makineleri Server Manager üzerinde gruplamam gerekiyor. (İsterseniz bu işlemi DC makine ya da SH2 üzerinde de yapabilirsiniz. Şemadaki ortamın kurulumu için herhangi bir sunucu üzerinde SH1 ve SH2'nin eklenmiş olması gerekiyor. )
Artık All Servers kısmında her iki sunucuyu da görebilmekteyim. 
Manage > Add Roles and Features ile devam ediyorum.
Connection Broker olarak SH1 makinemi seçiyorum. 
Web Access servisi için de yine SH1 makinemi seçiyorum.
Session Host olarak hem SH1 hem de SH2 makinelerini belirleyip devam ediyorum. 
DC makine üzerinde DNS konsolunu açıp baglan adında 2 adet A record oluşturuyorum. Bu record'lardan biri SH1'i, diğeri de SH2 makinesini göstermekte. 
NOT: DNS konsolundan DC makinenizin özelliklerine girip Advanced tab'ında yer alan Enable round robin ayarının işaretli olduğundan emin olun. 
Round robinDNS'e gelen taleplerin A Record'lar üzerinde paylaştırılmasını sağlar. ( Round robin'e basitçe Load Balancing diyebiliriz.)
SH1 makinesine erişip Remote Desktop Services > Collections altından Create Session Collection'a tıklayıp ortamımı hazırlamaya başlıyorum.
RD Session Host kısmından SH1 ve SH2'yi seçip devam ediyorum.
Mevcut ortamım demo ortamı olduğundan dolayı Domain Users ile devam edeceğim. Gerçek ortamlar için RDP kullanıcılarını içeren bir User Group oluşturup onu eklemeniz daha mantıklı olacaktır.
Şu anlık User Profile Disk kullanmayacağız. İlerleyen bölümlerde bu özellikten bahsedeceğim. 
Client1 üzerinden baglan.vatanci.net'e erişmeye çalışıyorum. 
Sunucular için sertifika edinmediğimizden dolayı uyarı almaktayız. 
Multiple Session Host kullanacaksanız bence sunucular için sertifika edinmeyin :)
Self-signed sertifikalar ile devam etmek bence daha mantıklı. Çünkü biz bağlantı taleplerini Session Host'lara değil (SH1.vatanci.net ya da SH2.vatanci.net), havuz'a yapmaktayız. (baglan.vatanci.net)
Eğer sunucular için sertifika edinirseniz, yönlendirmelerden dolayı bu kez de Certification Missmatch'lerle karşılaşacaksınız. Bu nedenle Self-signed sertifikalarla devam etmeniz sizin için daha uygun olabilir. 
Client2 makinesinden de User2 kullanıcısıyla uzak bağlantımı test ediyorum.
Sağ taraftaki Connections alanından gördüğünüz üzere user1 isimli kullanıcının oturumu SH1'de, user2 isimli kullanıcının oturumu ise SH2'de açılmış durumda.
isterseniz Session Collection ayarlarındaki Load Balancing kısmından yük durumunu ayarlayabilirsiniz. Genellikle SH makinelerden biri ya da birkaçının sistem özellikleri diğerlerinden daha yüksek olduğunda Load Balancing'i düzenlemek mantıklı olacaktır. Session Host makinelerinizin donanım özellikleri birbirleriyle aynı ise bu ayarı kurcalamanıza gerek yoktur.