Remote Server Administration Tools Kurulumu

 


Merhaba. 

Windows Server makinenizdeki yapılandırmaları uzaktan yönetmek istediğinizde karşınıza iki seçenek çıkar. Seçeneklerden biri sunucuya uzak masaüstü bağlantısı yapmak, diğeri de kullanmakta olduğunuz Windows Server ya da Windows Client makine üzerine Remote Server Administration Tools (RSAT) kurulumu gerçekleştirmektir. RSAT'ı kurduktan sonra ilgili konsolları yönetmek istediğiniz sunucuya bağlayarak fiziksel olarak sunucuya erişmenize gerek kalmadan uzaktan yönetim sağlayabilirsiniz. 

Windows Server üzerinde RSAT kurulumu:

Server Manager > Add roles and features ekranından features'a kadar gelin. Örneğimizde AD hizmetini yönetmek için gerekli olan konsolları yükleyeceğiz. Features ekranından Group Policy Management ve Remote Server Administration Tools başlığı altından AD DS and AD LDS Tools'ü işaretliyorum. 


Kurulum tamamlandıktan sonra Administrative Tools altından ilgili konsollara erişebilirsiniz. 

Windows 10 üzerinde RSAT Kurulumu:

Settings > Apps & features > Optional features > Add a feature'a tıklayın. 



Add an optional feature'daki arama alanına rsat yazıp aratın. Karşınıza gelen RSAT'lardan ihtiyacınız olanları yükleyebilirsiniz. Ben AD DS and AD LDS ve Group Policy Management Tools'ü yükleyeceğim.  

Yükleme işlemi tamamlandıktan sonra Start Menu > Windows Administrative Tools başlığı altından RSAT'lara erişebilirsiniz.