Active Directory - User Template Kullanımı

 

Merhaba. 

Active Directory üzerinde çok fazla kullanıcı oluşturmanız gerektiğinde oluşturduğunuz her yeni kullanıcı için grupları, departmanları ve porfile path'leri gibi ortak ayarları tanımlamanız çok fazla zamanınızı alabilir. Bu tür durumlar için ilgili kullanıcıların bulunacağı Organizational Unit'ler içerisinde tüm ortak ayarların tanımlandığı birer kullanıcı hesabı oluşturup daha sonra bu kullanıcı hesabından kopyalar oluşturabilirsiniz. 

Örneğimizde, IT OU'su içerisinde kullanılabilecek bir user template account oluşturacağım.

Oluşturacağınız template için istediğiniz ismi belirleyebilirsiniz fakat bu kullanıcının en üstte yer alması için "_" karakteri ile başlayan bir isim kullanmanız tavsiye edilir. 

Bu hesabın AD üzerinde oturum açma işlemi için kullanılmasını istemiyorum. Bu nedenle hesabı disabled duruma getireceğim.
Örnek olması için ilgili template üzerinde birkaç tanımlama yapacağım. Öncelikle Profile sekmesinden profile path belirliyorum. 
Organization sekmesindeki Department attribute'u için IT değerini yazıyorum. 
Member of sekmesinden kullanıcının üye olduğu gurupları düzenleyebilirsiniz. Bu kullanıcı hesabını IT_Grubu isimli gruba üye yaptım. 
Template'imiz hazır. Bu hesabı kullanarak istediğiniz kadar kullanıcı hesabı oluşturabilirsiniz. 
Benzer template'leri Satış, Muhasebe gibi departmanlarınız için de hazırlayıp kullanabilirsiniz. 

Görüldüğü üzere kopyadan oluşturduğum sedatvatanci isimli kullanıcı için daha önceden template üzerinde belirlediğim tüm öznitelikler tanımlı olarak geldi.