Windows - ESD dosyası nedir?

 

Merhaba. 

ESD (Electronic Software Download), Microsoft tarafından oluşturulmuş, boyutu ISO'ya oranla daha düşük olan bir dosya formatıdır. Windows kurulumu için gerekli olan WIM dosyası, bu ESD dosyasının içerisinde şifrelenmiş olarak bulunmaktadır.

ESD dosyaları, WindowsUpdate Assistant kullanılarak Windows 10'a yükseltme yaparken veya yazılımı Microsoft çevrimiçi mağazasından satın alırken de karşımıza çıkar.

Bu tür dosyaları nasıl kullanabilirim? 

ESD dosyaları, Windows Update Assistant gibi yazılımlar ile resmi yollardan indirildiğinde dosyayı decrypt etmek için 3. parti bir yazılıma gerek kalmaz. İlgili Update Assistant yazılımı, dosyayı indirdikten sonra decrypt edip kurulumu otomatik olarak başlatır. 

Diyelim ki İnternet'ten Microsoft'a ait bir ESD dosyasının linkini buldunuz ve dosyayı indirdiniz. Bu dosyayı kullanarak ISO dosyasını nasıl oluşturabiliriz şimdi de buna bakalım.

Bu işlem için en kolay seçenek, hazır bir tool kullanmaktır. Yine İnternet'te ESD dosyalarını decrypt etmek için kullanılabilecek bir çok araç mevcut. Bunlardan en çok tercih edilen araç ise Esd Decrypter WimLib. https://github.com/abbodi1406/BatUtil/tree/master/esd-decrypter-wimlib

İndirdiğim arşivi C:\'ye extract ediyorum. Microsoft sunucularından indirdiğim ESD dosyasını da programın bulunduğu dizine taşıyorum.

Daha sonra sürükle-bırak ile ESD uzantılı dosyayı decrypt.cmd'nin üzerine bırakıyorum.
Karşıma gelen ekran için klavyeden 1'e basıyorum. Böylece listede görünen tüm versiyonlar için işlem yapmış olacağım.
Standart konfigürasyonla devam ederek bir ISO dosyası oluşturacağım. Bunun için klavyeden 1'e basıp devam ediyorum.
CPU performansınıza bağlı olarak ESD'nin extract edilmesi ve ISO dosyasının oluşturulması işlemi ortalama 10 dk içerisinde tamamlanacaktır.

Bootable ISO'muz hazır. :)