Active Directory - Site Kavramı

 


Merhaba. 

Bu konuda Active Directory yapısındaki sites kavramından bahsedeceğim. Site sözcüğünü Türkçe'ye bölge-alan olarak tercüme edebiliriz. Farklı şehirlere yayılmış bir şirketin Active Directory yapısını farklı site'lara parçalayarak ve her bir site'ın içerisine en az 1 adet DC ekleyerek şubelelerdeki altyapının daha verimli çalışmasını sağlayabilirsiniz. Şubelerinizi farklı site'lara bölerek client'larınızın ya da diğer server'larınızın bulundukları site'lardaki DC'lerden hizmet almalarını sağlamış olursunuz. 

Örnek anlatım için aşağıdaki ortamı oluşturdum. 


Ortamdaki RRAS sunucularını network'ler arasında Static Routing yapacak şekilde konfigüre ettim. (RRAS hakkında detaylı bilgi için: https://www.vatanci.net/2019/07/windows-server-rras-yapilandirmasi.html) 192.168.2.2 makinesini DC, 192.168.4.2 makinesini de ADC olarak yapılandıracağım. Site'ın çalışabilmesi için bölgelerinizin farklı subnet'ler üzerinde bulunmaları gerekiyor. (Zaten routing'in çalışabilmesi için de bölgelerinizi subnet'lere ayırmış olmanız gerekmekte.) 
DC makinemin kurulumunu tamamladıktan sonra Active Directory Sites and Services konsolunu çalıştırıyorum. 

Öncelikle Default-First-Site-Name'i yeniden adlandırıp adını Istanbul olarak belirliyorum. Daha sonra subnets'e sağ tıklayıp New Subnet'e tıklıyorum. İstanbul şubesinde kullanılacak IP blokunu yazıp Istanbul site object'ini seçip OK'a tıklıyorum. Artık belirtilen IP blokuna sahip bir sistem Active Directory ortamına eklenirse, otomatik olarak bu sistemin İstanbul şubesinde bulunduğu anlaşılacaktır.
Şimdi ise Ankara şubesini oluşturacağız. Sites'a sağ tıklayıp New Site'ı seçiyorum. Site adı olarak Ankara yazıp site'ımı oluşturduktan sonra tekrar subnets'e sağ tıklayıp, New Subnet'i seçip Ankara için IP adres blokunu belirtiyorum. 

Ortamlarım için 2 adet subnet'im, 2 adet de site'ım artık hazır. 
Ek olarak site'lar arasındaki varsayılan replikasyon süresini (180 dk.) düşürmek için: Inter-Site Transports altındaki IP'nin altında yer alan DefaultIPSiteLink'in özelliklerine girip Replicate every değerini 15 minutes olarak belirliyorum. (Site'lar arasındaki minimum replikasyon süresi 15 dk'dır. Daha düşük bir süreye çekilememektedir.)
Ankara şubesindeki DC'nin kurulumunu başlatıyorum. Makinenin IP adresi 192.168.4.2 olduğundan dolayı Site name kısmındaki Ankara değeri ön tanımlı olarak geldi.
Kurulum tamamlandıktan sonra Active Directory Sites and Services konsolunu yenileyecek olursak, Ankara site'ı altına ADC isimli makinenin otomatik olarak geldiğini göreceksiniz. (Eğer daha önceden bir yapılandırma oluşturduysanız, ortamlarınızı site'lara bölmek için bu konsolda ihtiyacınıza göre subnets ve sites oluşturup Default-First-Site-Name altındaki sunucularınızı sürükle-bırak yöntemi ile site'ların içine taşıyabilirsiniz.)
Ortamlarda IP dağıtımı sağlayabilmek için hem DC makinesine hem de ADC makinesine DHCP hizmetini kurup kendi ortamları için yapılandırdım. Client makinesini önce vmnet2 network'üne aldım. Makine, DHCP üzerinden 192.168.2.11 IP'sini aldı. Makinelerin hangi site'da bulunduklarını anlamak için ilgili makineler üzerinden nltest /dsgetsite komutunu verebilirsiniz. 
Daha sonra makineyi vmnet4 network'üne alıp tekrar nltest /dsgetsite komutunu veriyorum. Bu kez makinemiz Ankara site'ında gözüküyor. Ankara'daki DHCP sunucusundan da 192.168.4.11 numaralı IP adresini başarıyla almış durumda. :)

Düzenleme:

İsterseniz, farklı lokasyonlardaki server'lar arasında site link'ler oluşturarak farklı replikasyon süreleri belirleyebilir, hatta kompleks bir yapınız varsa server'larınızın replikasyonları için cost değerleri belirleyerek replikasyonlarda kullanılacak bağlantıların birbirlerine göre önceliklerini ayarlayabilirsiniz. (veri iletimi için düşük cost değerine öncelik verilir.)