Windows Server - FSRM Yapılandırması

Merhaba. 
Bir önceki konuda Windows Server üzerinde Work Folders'ı nasıl yapılandırabileceğinize değinmiştim. 
Bu konuda yine aynı mimari üzerindeki workfolders isimli sunucuya File Server Resource Manager kurup kullanıcılara eşit Work Folders alanları ayırmayı ve dosya türüne göre nasıl kısıtlama yapabileceğinizi göstereceğim. 
FSRM kurulumu için Server Manager üzerinden Add Roles and Features'a tıklayıp Roles ekranından File and Storage Services > File and iSCSI Services altından File Server Resource Manager'ı işaretledim. Bu rolü yükleyebilmek için gereken Feature'ların da sisteme eklenebilmesi için ekrana gelen sihirbaz penceresindeki Add Features butonuna tıklayıp rolü sunucuma yükledim. 
FSRM konsolunu çalıştırdığınızda sol kısımda yer alan Qouta Management ve File Screening Management kısımlarıyla ilgileneceğiz. Örnek olması açısından exe uzantılı dosyaların Work Folders'a yüklenebilmesini önlemek ve her bir kullanıcı için 5GB'lık alan sağlamayı göstereceğim. İsterseniz işinize yarayabilecek hazır template'ler/file groups'lar/qouta template'ler varsa bunlardan yararlanabilirsiniz fakat ben tüm işlemleri sıfırdan nasıl yapabileceğinizi göstereceğim. Exe dosyalar için File Screening Management altında yeni bir File Groups oluşturarak işe başlıyorum. :)
Files to Include kısmına *.exe yazıp add butonuna tıkladım. Eğer özel bir isme sahip dosyayı bu aşamada dışlamak isterseniz alttaki Files to exclude kısmına dosya adını ve uzantısını yazabilirsiniz. (örn. calc.exe yazarak Work Folders tarafına bu isme sahip uygulamanın yüklenebilmesini sağlayabilirsiniz.)
File Groups'umuzu oluşturduktan sonra File Screen Templates kısmına gelip Create File Screen Template ile yeni bir template oluşturacağız.
Bu aşamada template için isim belirleyip hangi File Groups'ları kapsayacağını işaretleyebilirsiniz. E-Mail Message, Event Log, Report tablarından Screening yapılacak dizin için kural ihlali olduğunda bilgi alabilmek için raporlama ayarları set edebilirsiniz. 
Active Screening: İlgili template kuralının alktif olarak uygulanmasını sağlar.
Passive Screening: İlgili template kuralının sadece izlenmesini-raporlanmasını sağlar. Bu aşamada kullanıcılar kural ihlali yapabilirler (örneğimiz için söyleyecek olursak exe uzantılı programları Work Folders'a yükleyebilirler) Passive Screening kuralı, kullanıcıları etkileyebilecek olumsuz durumların önüne geçmek için özellikle büyük ölçekli altyapılarda tercih edilmektedir. 
Son aşamada, File Screens kısmından yeni bir File Screen oluşturarak template'imizi ilgili Work Folders'ın depolandığı dizine bağlayacağız.

Kullanıcılarımız artık exe uzantılı programları Work Folders klasörlerine yükleyemeyecekler.
Şimdi sırada her bir kullanıcıya 5GB alan verme işine geldi. :)
Qouta Templates kısmından Create Qouta Template'e tıklıyoruz.
Limit kısmından 5GB alan belirleyip Hard qouta seçiliyken Ok'a tıklıyorum. İsterseniz sadece izleme yapmak için Soft qouta ile devam edebilir, kullanıcılarınız için 5GB alanın yeterli olup olmayacağını izleyebilirsiniz. Notification threshold kısmından kota alanlarının doluluk oranlarıyla ilgili otomatik raporlar oluşturmasını sağlayabilirsiniz. Böylece kullanıcılarınız için belirlediğiniz kotalar dolmak üzereyken durumu önceden fark edebilir ve gerekli önlemleri alabilirsiniz. 
Son olarak Qoutas kısmından oluşturduğumuz Qouta Template'i işleme almak için yeni bir kota poliçesi oluşturacağız.
Bu aşamada Create qouta on path seçeneğini seçerseniz qouta temp'ten gelen ayar dahilinde c:\workfolders için o ayar geçerli olacak ve TÜM KULLANICILAR için ayrılan toplam alan 5GB olarak belirlenecektir. Oysa biz her bir kullanıcı için 5GB'lık alan belirlemek istediğimizden dolayı bu kısımda Auto apply template and create qoutas on existing and new subfolders seçeneği ile devam edeceğiz.  
(Not: Buradaki subfolders ifadesi bazen kafaların karışmasına sebep oluyor. Subfolders'tan kasıt, c:\workfolders ana dizini altına açılan klasörleri ifade etmektedir. Yani, c:\workfolders\u1\Documents ve c:\workfolders\u1\Downloads dizinlerini düşünecek olursak, burada 5GB'lık kotamız Documents ve Downloads klasörleri için ayrı ayrı değil, doğrudan u1 dizini için bağlayıcı olacaktır. (Biz de zaten bunu istiyoruz.) )
Create butonuna tıklayıp kotamızı aktif hale getiriyoruz.
Artık her bir kullanıcı için ayrılmış 5GB'lık alanlar mevcut olacak.
Exe'lerin yüklenmesini yasakladığımız için bu dosyalar sadece local Work Folders altında tutulacaklardır. Sync olurken bu dosyalar sunucuya yüklenemeyecektir.