Windows Server - AD Schema'sının Upgrade Edilmesi

 

Merhaba. 

İç içe geçmiş domain yapılarınız varsa ve sunucularınızı upgrade etmek istiyorsanız öncelikle Active Directory schema versiyonunuzu yükseltmeniz gerekiyor. Eğer ortamınızda 1 adet DC varsa ve bu makineyi upgrade yapmak istiyorsanız buradaki konuyu incelemenizi öneririm. 

Örnek gösterimde, Windows Server 2012 R2'deki (DC) şema versiyonunu Windows Server 2019'a uygun hale getireceğiz. Bu işlem için Server 2019 kurulum medyasına ihtiyacımız olacaktır. Server 2019 iso dosyasını Server 2012 R2'ye bağladıktan sonra konsoldan;

cd d:\support\adprep

adprep /forestprep komutlarını uyguluyorum. Bu işlem AD şemasındaki forest bilgilerini Server 2019 sürümüne göre upgrade edecektir. 

Not: Bu komut, Schema Master makinesinde, forest düzeyinde 1 kez çalıştırılır. Komutu çalıştıracak olan kullanıcının Enterprise Admins grubuna üye bir user olması gerekmektedir.

İşlemin devam etmesi için c tuşuna basıyorum. 

forestprep işlemi tamamlandıktan sonra;

 adprep /domainprep /gpprep komutunu uyguluyorum. Bu komut Group Policy'leri ve domain yapısını Server 2019'un schema sürümüne upgrade edecektir. 

Not: Bu komut, forest'taki tüm domain'lerde, Infrastructure Master makineleri üzerinde çalıştırılmalıdır. Komutu çalıştıracak olan kullanıcının Domain Admins grubuna üye bir user olması gerekmektedir. 

FSMO Rolleri hakkında bilgi edinmek istiyorsanız tıklayın.