VMware Workstation - Sysprep & Sistem Klonlama

 

Merhaba. 

Sysprep; Windows kurulumu sırasında kullanıcıdan istenilen kişiselleştirilebilir özellikler ve verilerin fabrika ayarlarına döndürülmesi için kullanılan ve Windows ile birlikte gelen bir araçtır. Bu özellik genellikle bilgisayar üreticileri tarafından kullanılmaktadır. Örneğin, aynı yazılım & donanım konfigürasyonuna sahip 1000 adet makine üreteceğinizi düşünün. Bu cihazları tek tek çalıştırıp, Windows kurulumu yapıp, sürücüleri ve gerekli yazılımları yükleyip tekrar kapatmanız zaman kaybına neden olacaktır. Bunun yerine tek bir makine için Windows kurulumu yapıp gerekli ayarları, sürücüleri ve yazılımları yükleyip sysprep ile kullanıcı ve sistem ayarlarını genelleştirip sistemi kapattıktan sonra o bilgisayarın disk imajını alıp diğer 999 adet makineye aynı imajı yüklemek daha kolay olacaktır. 


Biz aynı işlemi sanal makineler için uygulayacağız. Peki ama neden?

Sanal makine ortamında 10 adet Windows Client çalıştırmam gerektiğini düşünelim. VMware ya da diğer sanallaştırma platformları üzerinde 10 adet Windows Client makine oluşturup, 10 defa Windows kurulumu yapmam yaklaşık olarak 5 saat sürecek. Ayrıca her bir makineyi 20GB'tan hesaplayacak olursak fiziksel diskim üzerinde 200GB alana ihtiyacım olacak. Oysa 1 adet Windows kurulumu yapıp daha sonra gerekli sistem ayarlarını yapıp programları yükledikten sonra sysprep çekip sistemin imajını alıp & klonlayıp kullansam, hem daha kısa sürede amacıma ulaşmış olurum hem de daha düşük disk kapasitesiyle bu işi gerçekleştiririm.

Örneğimde bir Windows Server makineyi sysprep'leyip alıp daha sonra bu sistemin klonunu oluşturacağım. Bu makineye Winrar, Chromium based Edge ve VMware Tools kurulumu yapıp Windows Defender'ı kaldırdım. Ayrıca başlangıçta CTRL+ALT+DEL gereksinimini devre dışı bıraktım. Klon sanal makinelerimin bu niteliklerde olmalarını istiyorum.  Çalıştır penceresine sysprep yazarak C:\Windows\System32\sysprep dizinine erişiyorum. Karşıma gelen klasör içindeki sysprep.exe'yi çalıştırıyorum. 

Buradan OOBE'yi seçip generalize'ı işaretliyorum. İşlem tamamlandıktan sonra makineyi shutdown etmesini istiyorum. Bu makineyi bir daha çalıştırmayacağız. Çünkü bu makinenin diskini Master Image olarak kullanacağız. Eğer makineyi çalıştırırsam bu sisteme bağımlı olarak çalışan klon sistemler zarar görebilirler. 

Makine kapandıktan sonra gerekli olduğunda bu makineden istediğiniz adette klon oluşturabilirsiniz. 

Linked clone seçeneğini kullanırsanız oluşturacağınız klon sistem, master makineye bağımlı olacaktır. 
Full clone seçeneği ise ilgili master sistemi birebir kopyalar. Bu seçenek makineyi tamamen klonlayacağı için oluşturulacak imaj, diskinizde master sistem kadar boyut kaplayacaktır.

Oluşturduğunuz klon sistemi çalıştırdığınızda OOBE ekranıyla karşılaşacaksınız. 



Sistemim hazır.