Windows 10 - Dosya & Dizin Yedekleme


Merhaba. 
Bu konuda Windows'un kendi içerisinde yer alan yedekleme özelliğini nasıl kullanabileceğinizi göstereceğim. Bu özelliği kullanabilmeniz için sisteminize takılı 2. bir disk ya da network'te yazma izninizin bulunduğu bir dizine ihtiyacınız olacaktır.

Ayarlar > Güncelleştirme & Güvenlik > Yedekleme kısmına gelip Sürücü Ekle kısmına tıklayın. Sisteminize takılı disklerin listesinden uygun sürücüyü seçtikten sonra yedekleme özelliği otomatik olarak açılacaktır.
Diğer seçenekler kısmına tıkladığımızda yedekleme ile ilgili çeşitli seçenekler göreceksiniz.Anlık backup almak için Şimdi Yedekle butonunu kullanabilirsiniz. Yedek alma durumunun otomatik olarak kontrol edilmesi için Dosyaları yedekle kısmından süre girebilir, yedeklerin ne kadar süre saklanacağını Yedeklerimi sakla kısmından belirleyebilirsiniz. Ayrıca sisteminizdeki hangi dizinlerin yedekleneceğini de yine bu ekrandaki Bu klasörleri yedekle kısmından belirleyebilirsiniz.
Örnek olması açısından Masaüstümde deneme.txt dosyası oluşturup içerisine 1. aşama yazıp dosyayı kaydettim ve yukarıdaki Şimdi Yedekle butonuna tıkladım. Daha sonra dosyayı tekrar açıp alt satıra inip 2. aşama / Dosya düzenlendi. yazıp kaydedip tekrar Şimdi Yedekle butonuna tıkladım. Daha sonra tekrar dosyayı açıp alt satıra inip 3. aşama / Dosya yeniden düzenlendi. yazıp tekrar yedek aldım. :) Böylece aynı dosyanın 3 farklı yedeğine sahip oldum. 
Gerekli olduğunda dosyanın özelliklerine girip Önceki Sürümler sekmesinden değişiklik durumuna göre eski bir yedeği açabilir, farklı bir dizine ilgili yedeği çekebilir ya da geri yükleyebilirim. 
Peki silinmiş bir dosyayı nasıl kurtarabilirim diye soruyorsanız, Denetim Masası > Dosya Geçmişi kısmından Kişisel Dosyaları Geri Yükle'ye tıklayıp dosyanın orijinal dizinini açıp yedekteki durumuna ulaşabilir ve geri yükleyebilirsiniz.
Ya da dosyayı açarak backup durumları arasında geçişler yapabilir, uygun yedeği geri yükleyebilirsiniz.