Windows Kurulumu - Yüklenecek Sürümü Belirleme


Selamlar,
Özellikle Laptop üreticileri, Windows Lisans Anahtarlarının yırtılması, yıpranması ve lisans anahtarının klonlanması gibi sorunlarla baş edebilmek için cihazla birlikte verilecek ürün anahtarını Bios'un Slic tablosuna işlerler. Güncel Windows sürümleri kurulum sırasında Slic'teki anahtarı otomatik olarak okuyup işletim sisteminin kurulumunu başlatabilmektedir.
Bu özellik çoğu kullanıcı için hayat kurtarıcı olsa da işletim sistemi sürümünü değiştirmek isteyenler için eziyete dönüşüyor.
Windows Vista'dan itibaren Microsoft tarafından yayınlanan disk kalıplarında birden fazla sürüm bulunmaktadır. Kullanıcı, kurulum sırasında lisans anahtarı girerse, girilen lisans hangi işletim sistemine uygunsa o sistem yüklenmektedir ya da "ürün anaharım yok" seçeneği ile devam edilebilmektedir. Eğer Slic tablosunda lisans anaharı mevcutsa bu seçeneklerin bulunduğu ekran kullanıcıya gösterilmeyip doğrudan bir sonraki adıma geçilmektedir. İşte asıl sorun bu aşamada başlıyor. Piyasada satılan çoğu cihazda Home/Single Language ürünü mevcut. Kullanıcı, sisteme format atıp Pro sürüme geçmek istediğinde kurulum esnasında sürüm türünü seçemeyeceği için yine Single Language yüklenmekte. 
Burada, sistemin Slic verisini okumasının önüne geçebilemek için Retail kutusundan çıkan USB disk yerine farklı bir USB disk kullanmanız gerekmektedir. (Retail kutulardan çıkan USB diskler read-only'dir. Formatlanamaz, içerisine veri yazılamaz durumdadır.) Öncelikle resmi bir kaynaktan güncel Windows 10 iso imajını indirin. Daha sonra rufus ile bu imajı en az 8GB büyüklüğündeki bir usb disk üzerine açın. 
Harici usb diske açtığınız iso'daki tüm Windows sürümlerini kurulum ekranında görebilmek için;
ei.cfg isimli bir dosya oluşturun. Dosya içerisine aşağıdaki 2 satırı ekleyin.
[Channel]
Retail
Daha sonra bu dosyayı usb diskteki sources klasörünün içine atın.

---
İsterseniz, kurulum ekranında sürümleri listelemek yerine sabit bir sürümün kurulumu için konfigürasyon yapabilirsiniz.
https://1drv.ms/u/s!An2pKeokqBTLghintCnQ-uu4cgUT
Linkteki konfigürasyon, Windows 10 Pro kurulumunu sağlamaktadır. Arşivdeki dosyaları oluşturduğunuz usb sürücünün içindeki sources klasörüne atmanız gerekmektedir.
Diğer sürümler için konfigürasyon dosyalarını uygun şekilde düzenleyebilirsiniz.

*Konfigürasyon dosyası için sürüm bilgileri ve default lisans anahtarları: 

Core
YTMG3-N6DKC-DKB77-7M9GH-8HVX7

CoreSingleLanguage
BT79Q-G7N6G-PGBYW-4YWX6-6F4BT

Education
YNMGQ-8RYV3-4PGQ3-C8XTP-7CFBY

Professional
VK7JG-NPHTM-C97JM-9MPGT-3V66T

ProfessionalEducation
8PTT6-RNW4C-6V7J2-C2D3X-MHBPB

ProfessionalWorkstation
DXG7C-N36C4-C4HTG-X4T3X-2YV77

*Consumer editions iso üzerinde kontrol edilmiştir. 

Sağlıcakla,
Referans