Windows'ta Disk Yönetimi
Temmuz 31, 2020
Selamlar,
Windows yüklü makinenize yeni bir disk ekleyip Disk Yönetimi'ni çalıştırdığınızda otomatik olarak yeni diski algılayıp MBR'mı yoksa GPT olarak mı yapılandırmak istediğinizi soracaktır.
Bu konuyu basitçe özetlemek gerekirse;
MBR: Eski sistemlerle uyumludur. Max 2TB'lık partları destekler.
GPT: Yeni sistemler için geliştirilmiştir. (Win7 ve üzeri) Max 9.4 ZB'lık partları desteklemektedir ancak Windows şimdilik max 256TB'lık partların oluşturulmasına izin vermektedir.
Disk bölümleme ve disk kullanım yapılarını inceleyecek olursak:
Henüz alan oluşturulmamış bir diske sağ tıkladığınızda karşınıza 5 farklı seçenek çıkacaktır.
İlk seçenek olan Simple Volume seçeneğini inceleyelim.
Simple Volume:
Bu seçenek ile basic disk yapısı oluşturabilirsiniz. İsterseniz bu birime bir harf atayabilir ya da diski bir dizine bağlayıp yönetebilirsiniz.
Simple Volume dışındaki seçenekleri kullanabilmeniz için ilgili fiziksel diskinizi Dynamic yapıya dönüştürmelisiniz. Bu dönüşüm için disk isimlerinin yazdığı sol kısma sağ tıklayıp ilgili seçenekle geçiş yapabilirsiniz.
DİKKAT: Bu işlem ilgili diskteki tüm partition verilerini silebilir. Geçiş yapmadan önce diskteki partlarda önemli veri olup olmadığını kontrol edin.
DİKKAT: Sistem diskiniz üzerinde Basic/Dynamic geçişi yapmayın. Bu işlem System Partitionları tarafından desteklenmemektedir. Sistem diskinizde Dynamic yapıya geçerseniz, İşletim Sisteminizin çökmesine sebep olursunuz.
Spanned Volume:
Spanned Volume seçeneği ile birkaç diskiniz varsa bu disklerden farklı boyutlarda alanlar ayırarak partition oluşturabilirsiniz.
Spanned, En az 2, en fazla 32 fiziksel disk desteklemektedir.
Diske veri yazma/okuma performansına katkı sağlamamaktadır. Kullandığınız disklerden birisi arızalanırsa ilgili partititon verisi bozulacağından dolayı verileriniz erişilemez hale gelecektir. Bu sebeple, sunucu sistemleri için güvenilir olmadığından dolayı uygun bir seçenek değildir.
Striped Volume
Striped Volume'da, disklerden ayrılacak alanlar eşit olmak zorundadır. Bu nedenle eğer Striped Volume oluşturacaksanız, aynı marka/model diskleri kullanmanız önerilmektedir.
Striped Volume seçeneği Raid 0 olarak da bilinmektedir.
Veri, disklere parçalı olarak yazılır. Yazma/Okuma performansı Spanned'a göre yüksektir. En az 2, en fazla 32 fiziksel disk desteklemektedir. Disklerden biri bozulursa veriler erişilemez hale gelecektir. Hız performansından dolayı sunucularda tercih edilmektedir. Eğer bu disk yapısını kullanacaksanız sık sık yedek almanız önerilmektedir.
Mirrored Volume:
En güvenli disk yapılarından birisidir. Bu yapıda 2 diske ihtiyaç duyulmaktadır. Verileriniz 2 diske de aynı anda yazılırlar. Bu 2 disk sürekli olarak birbiriyle senkronize olmaktadır. Disklerden biri bozulursa diğer diskteki veriler kullanılarak sistem ayakta kalmaya devam edebilir.
Disklerde oluşturulacak part boyutlarının aynı olması gerekmektedir. Eğer bu yapıyı kullanacaksanız, aynı marka/model disk satın almanızı öneriyorum.
Resimde görüldüğü üzere 2 adet 1TB disk kullandık ama sistemimizde sadece bir tanesi gözükmekte. Diğer disk yansıma birimi olarak sistem tarafından kontrol edilmekte.
Raid 5
Bu Volume seçeneği sadece Windows Server'larda kullanılabilir durumdadır. Client sistemlerdeki Disk Management bu özelliği desteklememektedir.
Raid 5, en az 3 diske ihtiyaç duymaktadır. Disklerdeki veri kümelerinin alanları (partitionlar) eşit olmalıdır.
Raid 5'te, sisteminize eklediğiniz disk adetinin bir eksiği kadar alanı kullanabilirsiniz. Bunu biraz daha açıklayacak olursak, sisteme 4 adet 1 TB disk eklediniz ve bunu Raid 5 ile konfigüre ettiniz diyelim. Burada size kalan disk alanı 3TB olacaktır. Diğer 1 TB'lık kısım Raid 5 algoritması için kullanılacaktır.
Raid 5'te, verileriniz disklere belirli bir algoritma ile yazılmaktadır. Disklerden herhangi biri bozulursa sisteminiz kesintiye uğramadan çalışmaya devam edebilir. Sistemdeki arızalı diski yenisi ile değiştirdiğinizde, algoritmanın ürettiği veriler kullanılarak bu diskte olması gereken veriler sisteminiz tarafından yeni diske yazılacaktır.
Raid 5 Volume, sunucular için önerilen çözümlerdendir. Mirrored yapıya göre kullanıcıya daha fazla alan sağlayabildiği için tercih edilmektedir.
En çok sevdiğim Volume türüdür kendileri. :)