Cisco - OSPF/EIGRP Redistribution


Merhaba.
Cisco marka bir router kullanarak 2 farklı dinamik yönlendirme protokolünü (Ospf/Eigrp) nasıl haberleştirebileceğinizi göstereceğim.

Buna neden ihtiyaç duyulur bir örnekle açıklayayım. Şirketinizde Cisco Router'larla hazırlanmış bir ortam olduğunu düşünün. İçeride çalışan çok sayıda Router var ve bu cihazlar daha önceden Eigrp routing yapacak şekilde konfigüre edilmişler. Çalıştığınız firma yeni ihtiyaçlarında Cisco yerine farklı bir markanın cihazlarını almayı tercih etti diyelim. Eigrp protokolü Cisco'nun lisanslı protokolü olduğu için diğer üreticilerin Router'ları bu protololü desteklemeyecektir. İşte tam bu aşamada Redistribution işlemine ihtiyacınız olacaktır. Bu durumda farklı marka olan cihazları öncelikle kendi aralarında haberleştirin. Örnekte bu cihazlar Ospf ile haberleşmektedirler.


Bu iki ortamın birbirleriyle haberleşebilmeleri için her iki dili de bilen bir tercümana ihtiyaçları var. Tahmin edebileceğiniz üzere bu cihazın da Cisco Router olması gerekiyor. Çünkü protokollerden birisi olan Eigrp, Cisco'ya özeldir demiştik.



Bu 2 Network'ün haberleşmesini sağlayacak olan Cisco marka bir Router'ı ağınıza ekledikten sonra kullandığınız portlara IP adresi tanımlayın. Daha sonra kullandığınız portları (Eigrp için kullandığınız port da dahil)  Ospf için konfigüre edin. Cihazın bir tercüman gibi çalışabilmesi için bu işlem şart. Ardından Router'a router eigrp komutu verip Eigrp portunu konfigüre edin.


Eigrp konfigürasyonunu terk etmeden önce redistribute ospf (x) metric komutunu yazın ve soru işaretine basarak adım adım gereken tüm parametreleri komuta ekleyip, Router'a gelen Ospf paketlerinin Eigrp'ye dönüştürülebilmesini sağlayın.

Örnek komut: redistribute ospf 1 metric (geçilecek max router sayısı) (hattaki gecikme) (hattın güvenilirilği) (hattın yük durumu) (MTU)

MTU; Hedefe gönderilen her bir IP paketinin boyutunu temsil eder.
Daha sonra Router Ospf 1 komutunu verip ardından, redistribute eigrp 1 subnets komutu ile Eigrp paketlerinin Ospf'e dönüştürülebilmesini sağlayın.

Örnek komut dizisi:

en
config term
int g 0/0
ip add 192.168.3.2 255.255.255.0
no shutdown
int g 0/1
ip addr 192.168.4.1 255.255.255.0
no sh

router ospf 1
network 192.168.3.0 0.0.0.255 area 0
network 192.168.4.0 0.0.0.255 area 0
ex
router eigrp 1
no auto-summary
network 192.168.4.0
redistribute ospf 1 metric 2 10 255 100 150
ex
router ospf 1
redistribute eigrp 1 subnets

Redistribution işlemini tamamladıktan sonra Router'ların Routing tabloları aşağıdaki gibi olacaktır.
OSPF Router, Redistribution üzerinden gelen bilgileri OSPF External olarak tanımlamakta.
Benzer şekilde EIGRP tarafına yer alan Router'lar da OSPF networklerini EIGRP External olarak tanımlamaktalar. Bu bilgiler Redistribution işleminin sağlıklı bir şekilde çalıştığını göstermektedir.



 Son olarak herhangi bir PC'den, diğer ağdaki PC'ye Ping atarak konfigürasyonun çalıştığını gözlemleyebilirsiniz.


Sağlıcakla kalın.