Windows Server 2016 - Active Directory Recycle Bin Özelliğini Aktifleştirme

Selamlar,
Active Directory içerisinde oluşturduğunuz objeleri (Computers, User Accounts, Organizational Units vb.) sildikten sonra geri getirebilirsiniz. Bu işlem için birkaç yöntem var aslında ama biz en kullanışlı olan yöntemi, yani Recycle Bin özelliğini inceleyeceğiz.

Eski Server sürümlerinde bu işlem PowerShell komutlarıyla yapılmaktaydı. Server 2016 sürümleri GUI arabirimi üzerinden bu işlemin yapılabilmesine olanak sağlamaktadır.

Active Directory Recycle Bin özelliğini kullanabilmek için öncelikle bu özelliği aktif hale getirmeniz gerekiyor. Recycle Bin özelliğini aktif hale getirmeden önce silinmiş AD objeleriniz varsa, bu objeler Recycle Bin ile geri getirilemezler.

Şimdi gelin Recycle Bin'i nasıl aktif hale getirebileceğimize bakalım.


Start > Windows Administrative Tools > Active Directory Administrative Center'ı açın.


Sol taraftan domain bilgisini seçtikten sonra sağ taraftaki Enable Recycle Bin'e tıklayın.


Recycle Bin'i etkinleştirdikten sonra tekrar kapatamayacağınıza dair uyarı alacaksınız. Ok seçeneği ile devam edin. İşlem tamamlandıktan sonra sol üstteki refresh butonuyla Administrative Center penceresini yenileyin. Deleted Objects seçeneğinin geldiğini göreceksiniz.

İşlemi test etmek için bir test grubu ve test kullanıcısı oluşturdum. İlgili kullanıcıyı gruba üye yaptım ve user attributes alanlarının bazılarını doldurup grubu ve user'ı sildim.


Silme işleminin ardından bu objeleri Deleted Objects altında göreceksiniz. Bu objeler, 180 gün sonra  sunucunuzdan tamamen silineceklerdir. Eğer silme işlemini geri almak isterseniz, kurtarmak istediğiniz objeyi seçip sağdaki Restore seçeneği ile eski konumuna geri alabilir ya da Restore to seçeneği ile ilgili objeyi farklı bir OU (Organizational Unit) / Container içerisine aktarabilirsiniz.


Yukarıdaki resimde geri alınan objelerin tüm özelliklerini koruduğunu görmektesiniz. (Tabii ki SID değerleri de değişmedi. Zaten SID değişseydi hiçbir işimize yaramazdı. :) )

Hadi bakalım, sağlıcakla kalın. :)