Microsoft - Ucuz Lisans Mümkün Mü?

Merhaba.
İnternet'te 10-15 TL'ye orijinal Windows ve Office lisansları satılıyor. Bu yazıda, o ürünlerin ne kadar "orijinal" olduklarına değineceğim. Öncelikle şunu belirtmekte fayda var. Kullandığınız Microsoft ürününün etkinleştirme işleminin başarıyla tamamlanmış olması, ilgili ürünü yasal olarak kullandığınız anlamına gelmiyor. Bir ürünün yasal kullanıcısı olduğunuzu ispatlayabilmeniz için elinizde ilgili ürünün faturasının bulunması gerekiyor.
Bugün, Windows 10 Pro'nun Microsoft Store üzerindeki resmi satış fiyatı 200$'dır. Oysa çeşitli İnternet sitelerinde aynı ürün çok daha ucuz fiyatlara satılıyor. 
Çoğu satıcı ürünün OEM olduğunu öne sürerek ucuza sattıklarını söylüyorlar. 
OEM ürünlerin bu kadar ucuza satılması mümkün değil. Bunu bir örnekle açıklayacak olursak, yeni bir bilgisayar aldığınızda içerisinde gelen Windows ürünü için de para ödüyorsunuz. Aslında bu ücretin bir kısmını bilgisayar üreticisine (kullanıcıya sağlanacak teknik destek için) bir kısmını da Microsoft'a (lisans ücreti olarak) ödüyorsunuz.
Anlaşılacağı üzere satılan her OEM lisansından da Microsoft para kazanıyor. Tahminen bu ücret Home sürümler için 70$, Pro sürümler için 100$ seviyelerinde. Bu duruma göre ürünü sıfır kârla satsalar bile en düşük Windows Pro lisansının 100$ olması gerekiyor. 
Şimdi satılan o ürünlerden birkaçını inceleyelim. 

Ürünümüz; Microsoft Office 2016 ProPlus

Şayet Office 2016 ProPlus ürününü yetkili bir kanaldan satın almış olsaydık ürünün lisans bilgisi aşağıdaki gibi olacaktı.

Peki ucuz lisansımızın durumu ne bir de ona bakalım;
Her iki ürünün de License Name parametrelerini inceleyecek olursak, üstteki ürünün Office 2016 ProPlus Retail olduğu, alttaki ürünün ise Office 2016 ProPlus MSDN Retail olduğu yazmakta. Yani bizim ucuz lisansımız aslında MSDN üzerinden çekilmiş. Peki ama bize bu lisansı satanlar acaba bu lisansı nasıl elde ettiler? Acaba MSDN üyeliği olan şirketlerin bilgilerini ele geçirip anahtarları o hesaptan mı çektiler? Yoksa kendileri için MSDN üyeliği satın alarak kendi hesaplarındaki ürün anahtarlarını mı dışarıya satıyorlar? (İki seçeneğin de yasal olarak birbirinden farkı yok.)

Peki ya Windows 10? 

Alın size ucuzundan bir Windows 10 lisansı;
Görüldüğü üzere satıcının gönderdiği ürün anahtarı MAK'tır. Yani bu ürün anahtarında hiçbir yasal hakkınız yok, hatta suçlu durumdasınız. Yukarıda da yazdığım üzere kim bilir bu anahtarları hangi illegal yollardan elde ettiler acaba? Ayrıca bas bas bağırdıkları "ya istediğiniz kadar format atın, formattan sonra da size gönderilen anahtar ile ürününüzü etkinleştirebilirsiniz" laflarına da kanmayın. Aynı anahtarı kaç kişiye sattıklarını kendileri bile hatırlamıyorlar. Bu lisansların geçerlilik süreleri çok kısa olacaktır. 
İnternet'ten alacağınız 100$ altı Windows sürümlerinin tamamı ya VL MAK'tır ya da MSDN üzerinden dump edilmiş keylerdir. Boşu boşuna satın almayın. :)
"Biz OEM ürün satıyoruz, o yüzden ucuz" diye bir şeyin söylenmesi tamamen yalan. Peki gerçekten OEM ürün satışı yapanlar var mı?
Evet var. OEM ürün almaya karar verirseniz, satıcıdan ürünü kargo ile göndermesini isteyiniz. Dijital Lisans Anahtarı göndermelerine müsaade etmeyin. Ürün anahtarı sonuçta sisteme özel olmalı. Sisteminize özel olacak bir bilgiyi ürün satıcısı neden görsün ki?
OEM ürünlerin kapalı hali aşağıdaki gibidir.
Görüldüğü üzere ürün sadece bir zarftan ibaret. Ürün anahtarı ve ürün kurulumu için gereken DVD bu zarfın içerisinde. 
"Retail ürün satın almak istiyorum" diyorsanız karşınıza 2 seçenek çıkıyor. Ürünü ya Microsoft Store üzerinden Dijital Lisans Anahtarı olarak, ya da bir bilgisayar mağazasından kutu ürün olarak satın almalısınız. 
Retail ürünler, OEM'lere göre daha süslü. Çünkü bu ürünler kullanıcılara satılıyor. OEM'ler ise bilgisayar üreticilerine satılıyor. Üreticilerin süslü ürünlere ihtiyacı yok. :)
Yazılım siparişlerinizi fiziksel olarak kargo ile gönderemeyen firmalardan alışveriş yapmayın. Çünkü ürünün yasal olmama ihtimali çok yüksek.

Gelelim Office 365'e...

Nedir bu Office 365 öncelikle bunu bi açıklayalım;
Office 365 üyeliğiniz, size ait olan Microsoft hesabına bağlanır. Dünyanın neresinde olursanız olun, Microsoft hesabınız ile oturum açtığınızda Office 365 üzerinde barındırdığınız tüm içeriklerinize erişirsiniz.
Office 365 bulut tabanlıdır. Word, Excel, PowerPoint (...) uygulamalarını hiçbir özellik kısıtlaması olmadan İnternet üzerinden kullanabilirsiniz.
Office 365'te üyeliğiniz devam ettiği sürece OneDrive'da 1 TB'lık depolama alanına sahip olursunuz. 
İsterseniz Office uygulamarının en güncel sürümlerini bilgisayarınıza indirip yükleyebilirsiniz.
Office 365 üyeliğinizi yıllık olarak yenileyebilirsiniz. (Fiyatlandırma için tıklayın.)
Peki ucuz olan? Şimdi de ona gelelim.
Bu ürün aslında kurumsal bir seçenek. Adamlar ürünün kurumsal versiyonunu satın alıp üzerinde kullanıcılar oluşturarak bu kullanıcı hesaplarının satışını yapıyorlar. Normalde Office 365'i kullanırken kendinize ait olan Microsoft hesabınızı kullanırsınız. Burada öyle değil. Ürün satıcısının gönderdiği kullanıcı adını ve şifreyi kullanarak Office 365 kaynaklarına erişmeniz gerekiyor. (Örnek hesap: 6565@vip.of365.win şifresi: 123456) Bu ucuz seçeneğimizde mail adresi değişikliği, hesap adı değişikliği vs yok. Hesabınızın sadece şifresini değiştirebiliyorsunuz. Bu üründe Administrator, şifrenizi resetleyerek her türlü Office 365 içeriğinize erişebilir, OneDrive'da barındırdığınız kişisel fotolarınızı/videolarınızı görebilir ve yönetebilir. Ayrıca adamların servisinin ne kadar süre açık kalacağının garantisi yok. Yani güvenlik sıfır, yani güvenilmez, yani almayın sakın daha ne diyeyim! :)
Ucuz olan Office 365'ten örnek resimler:


 
Ek olarak, yine İnternet'te lisans sticker'larının satıldığına tanık oldum. Sonunda bunu da yaptılar. :)
Bunların tamamı korsan üründür. Almayın, kullanmayın, kullandırmayın.

Her zaman orijinal Microsoft yazılımı isteyin. :)

6 Şubat 2022 Can Sıkıntısı:
Çekirdek + kola keyfi yaparken biraz eğlenmek istedim. Hemen web'den birine sardım. 😅

Şu rezil yazışmanın tamamını okuyun da keyfiniz yerine gelsin. 😁




Adamlar Product Activation Server'dan lisansın durumunu sorgulayabiliyorlarmış. Buna çok güldüm.😏😂
Aynı lisans anahtarını çok kez satıyorlar. Bu tür sitelerden aldığınız lisanslar hiçbir zaman size ait olmayacak. Her formatta yeni lisans alırım diyorsanız o da sizin tercihiniz tabii. 
Zaten başa çıkamayacağını anlayınca başka sitelerden alabilirsiniz diyor. Ulan hepiniz aynısınız be! 😁
Önce lisansın retail olduğunu söylüyor, daha sonra da sattıkları lisansların telefonla etkinleştirme ile kullanılabileceğini, online aktivasyon sağladığına dair bir iddialarının olmadığını iletiyor. 
Hey Allah'ım! Sen sabır ver...