Domain Transferi Hakkında Her Şey


Konu başlığı her ne kadar "Domain Transferi Hakkında Her Şey" olsa da şunu belirtmeliyim ki eğer bir bayiden domain satın aldıysanız bu domainin transfer işlemi farklılık gösterebilir.
Burada, İsimTescil'den alınmış bir domainin GoDaddy'e aktarımı anlatılmıştır. (Not: Bayilikler alarak domain satışı yapan firmaları karalama yada kötü duruma düşürme niyetinde değilim ancak, domain güvenliği bakımından bu konu önem arz etmektedir. Icann tarafından yetkilendirilmiş firmalardan alışveriş yapmak sizi güvende kılar. Türkiye'de İsimTescil ve İHS firmaları Icann tarafından onaylanmış registrar'lardır. Eğer yerli bir firma tercih edecekseniz, İHS'yi tercih etmenizi öneririm.)


Transfer işlemine başlamadan önce kullanmakta olduğunuz domaine ait dns kayıt bilgilerini bilgisayarınıza yedekleyiniz. CNAME, A Records, MX Records yada diğer bilgiler domain transferi sırasında yeni firmaya aktarılamayacaktır. Bu bilgileri transfer işleminden sonra domain paneliniz üzerinden manuel olarak girmeniz gerekecektir.

Transfer işlemi için domaine ait whois bilgisinde yer alan iletişim mailine her iki firmadan (Transferi yapacak / Transferi alacak) mail gönderilecektir. Bu nedenden dolayı mevcut domain panelinizde yer alan iletişim bilgileri bölümünü kontrol ediniz. Bu bölüme güvenliğinden emin olduğunuz bir mail adresi giriniz.
(Benim önerim, transfer işleminiz tamamlanıncaya kadar iletişim kısmına gmail yada hotmail tanımlamanız yönünde olacaktır. Çünkü domaininizin transfer sürecinde olası bir Name Server bağlantısı probleminde domain tabanlı mail adresiniz çalışmayacaktır. Problem yaşamamak için domain tabanlı mail hizmeti kullanmamanızda fayda var.)

Domaine ait whois koruması varsa bu korumayı kapatınız. Transfer işleminin başlayabilmesi için whois'de iletişim bilgilerinizin erişilebilir durumda olması gerekmektedir.


whois korumasının kapalı olduğundan emin olduktan sonra domain kilidini kaldırınız. (İsimTescil panelinde 7 numaralı kısım)

Domain kilidini kapattıktan sonra domaininiz transfer işlemine bir adım daha yaklaşmış olacaktır. Mevcut domain yönetim panelinizden transfer şifresi talebinde bulununuz (İsimTescil'de 9 numaralı kısım) 


Domain transfer şifreniz, domainin whois bilgisinde yer alan mail hesabına gönderilecektir. 



 Mevcut domain firmanız transfer işlemine artık hazır durumdadır. 
Domaini aktarmak istediğiniz firmanın internet sitesine girip profil oluşturabilirsiniz. 

Ben GoDaddy'e transfer yapacağım. 


GoDaddy.com anasayfası üzerine yer alan  Alan Adları başlığı altındaki Alan Adı Transferi yazına tıklayınız. Transfer etmek istediğiniz alan adını giriniz ve ekrandaki yönergeleri takip ediniz. 


Çeşitli internet sitelerinde GoDaddy'e ait kampanya kodları bulabilirsiniz. Böylece mevcut siparişinizi indirimli olarak satın alabilirsiniz. 
Kampanya kodunuzu ekledikten sonra "Ödeme Adımına Geç" seçeneği ile ödeme işlemini tamamlayınız. 


Ödeme işleminin ardından sağ üst kısımda yer alan kullanıcı adınıza tıklayınız. Sayfa aşağı doğru genişleyecektir. Kontrol Paneli Bağlantıları bölümündeki "Alan Adlarımı Yönet" seçeneğine tıklayınız.


Transferler sekmesini açınız. Transfer etmek istediğiniz alan adını burada göreceksiniz. Sağdaki Yönet butonuna tıklayınız.


Karşınıza gelen panel üzerinde yer alan "Transfer Kimliklerini Tekrar Gönder" butonuna tıklayınız. Domainin whois bilgilerindeki mail adresine transfer kimlikleri gönderilecektir. Bu mailde yer alan kimlik bilgilerini "Yetki Kodu Gerekli" yazısına tıklayıp siteye giriniz.


Kimlik bilgilerini girdikten sonra mecvut domain registrar tarafından gönderilen yetki kodunu da girmeniz gerekecektir. (Bu bilgiyi isimtescil'den almıştık zaten) 


Son aşamada "Bu listede askıya alınmamış tüm alan adlarının transferini yetkilendiriyorum" kısmına tick işaretini ekleyip Son butonuna tıklayınız. 

Domain transfer işleminiz yaklaşık olarak 5-7 gün sürecektir. Transfer işlemi tamamlandığında size bilgi maili gelecektir. 
Transfer gerçekleştikten sonra yedek aldığınız CNAME, A ve MX Rec bilgilerinizi yeni domain panelinizden girebilirsiniz.

Akıllara takılabilecek bazı sorular;
Domain taşıma işlemi domainimin ex. süresini etkiler mi?
Transfer işlemleri standart olarak domaininizin kullanım süresini 1 yıl arttırmaktadır.

Sunucu-Host tarafında ayar yapmam gerekir mi?
Eğer  transfer işleminin ardından domaine ait NameServer bilgilerini değiştirecekseniz (ki çoğu zaman değiştirilir), Server/Host paneliniz üzerinden de bu bilgileri yeniden konfigüre etmeniz gerekecektir.

Domain transfer süresini hızlandırabilir miyim?
Bu süreyi var olan domain registrar'ınız belirlemektedir. Güvenliği sağlayabilmek için genellikle 5-7 gün süre sonunda transfer işlemi gerçekleştirilir ancak buradaki süre domain sağlayıcının kontrolündedir. Gerekli doğrulama şartları sağlanabilirse anlık olarak da transfer işlemi gerçekleştirilebilir.  

Yeni firmadan memnun kalmadım. Transferi iptal edebilir miyim?
60 günlük bir sürenin ardından domaininizi farklı bir firmaya transfer edebilirsiniz.

Mevcut registrar firmamdaki domainimin süresi bitti/dolmak üzere. Transfer yapabilir miyim?
20 günden daha az süresi kalmış domainlerin transferini çoğu registrar firma kabul etmemektedir. 

Whois bilgilerimde yer alan mail adresime erişemiyorum. Transfer yapabilir miyim?
Eğer bir gTLD'ye sahipseniz (com.net.org...) mevcut domain panelinizden whois bilgilerinizi kolaylıkla yenileyebilirsiniz.
Eğer ccTLD bir domaininiz varsa (com.tr vb.) mevcut registrarınıza (nic.tr) danışmalısınız. 

Esenlikler...